Er is via Instagram weer een opleving van de Blue Whale Challenge op dit moment. De challenge is geen challenge, maar een broodje aap verhaal.

“Het is geen spel, het is een vorm van cyberpesten.”

Broodje aap?

The Blue Whale Challenge is geen echte challenge. Toch circuleren er allerlei accounts die doen lijken alsof de challenge daadwerkelijk bestaat. Deze accounts worden aangemaakt door mensen die er bewust op uit zijn om angst aan te jagen of je te manipuleren.⁠ Vaak gebruiken ze daarvoor informatie die je zelf al op internet gezet hebt. Dit doet lijken alsof ze al heel veel persoonlijke informatie van je weten. Kinderen die contact hebben met mensen achter deze accounts kunnen zich daadwerkelijk bedreigd of angstig voelen.

Toch is het een broodpje aap, hoax, internet mythe. Hoe dit verhaal ontstaan is kun je lezen in het blog van Bureau Jeugd en Media.

Wat kan ik als ouder doen om mijn kind te helpen?

Hoor je jouw kind over de Blue Whale Challenge, vertel ze dan dat het nep is. Vertel ze dat het mensen zijn die nepaccounts aanmaken en dat zij er op uit zijn om je daarmee bang te maken. Adviseer je kind om niet op volgverzoeken van dergelijke accounts in te gaan. ⁠
⁠Hebben ze dat per ongeluk wel gedaan? De accounts kunnen dwingende berichten sturen en dreigen dat er iets erg zal gebeuren als kinderen niet doen wat er van ze gevraagd wordt. Leg je kind uit dat ze dergelijke accounts altijd direct moeten blokkeren en rapporteren en dat ze echt niet bang hoeven te zijn dat ze iets overkomt.⁠ Het is geen spel, het is een vorm van cyberpesten.

Meer weten over The Blue Whale Challenge?⁠

Bekijk ook even samen met jouw kind het item dat het Jeugdjournaal maakte over dit onderwerp. Je vindt het item hier.