Project Description

Arco Vuik | 8 juli 2022 15:51

Een slungelige knuffel met een lachende mond en een stel vlijmscherpe tanden. Huggy Wuggy is steeds vaker te zien in de winkel, maar ook op het schoolplein. Marije Lagendijk, mediapedagoog, licht de nieuwe rage toe.

Wat is Huggy Wuggy?

„Het is een karakter uit de wereldwijd populaire horrorgame Poppy Playtime. Dat duistere en spannende spel gaat over een verlaten speelgoedfabriek waar spelers moeten overleven door puzzels op te lossen. In het spel is Huggy Wuggy blauw en pluizig, met slungelige armen en benen, een grote glimlachende mond en puntige tanden. Maar in winkels en op schoolpleinen heb ik de knuffel in allerlei kleuren gesignaleerd.”

Hoe komen kinderen in aanraking met dit figuur?

„Niet zozeer via het spel, maar vooral door TikTok en YouTube. Of ze zien het bij vriendjes en vriendinnetjes. Fans van de monsterknuffel monteren Huggy Wuggy ook in allerlei andere filmpjes, onder meer op YouTube. Zo kan het figuur plots opduiken in filmpjes van Peppa Pig. Die worden veel gekeken door peuters en kleuters. Huggy Wuggy verschijnt dan in een angstaanjagende rol. Hij jaagt de hoofdpersonen de stuipen op het lijf of vermoordt ze zelfs.”

Waarom is de knuffel zo populair?

„Kinderen zien direct dat dit geen schattige teddybeer is. Er zit een duister kantje aan. Dat maakt het interessant en spannend. Het is ook leuk omdat andere kinderen in de klas erover praten. Daar wil je bij horen en over mee kunnen praten.

Voor kinderen vanaf 12 jaar is Poppy Playtime, ondanks de duistere kant, een spannend en uitdagend spel. Het gevaar zit wat mij betreft vooral in de heftigheid van de in elkaar geknutselde filmpjes.”

Wat is het risico van het spelen van Poppy Playtime?

„Het spel is gekwalificeerd voor kinderen vanaf 12 jaar, dat is natuurlijk niet voor niets. Horror is sowieso niet geschikt voor jonge kinderen. Van sommige ouders heb ik gehoord dat hun kinderen slecht slapen doordat ze erg geschrokken zijn van enge beelden van Huggy Wuggy. Maar dan gaat het vaak om de geknutselde filmpjes en niet om het spel.

Het probleem is wel breder wat mij betreft. Nu is het Huggy Wuggy, een volgende keer iets anders. Peuters en kleuters zitten vaak zonder toezicht achter een schermpje. Daardoor worden ze blootgesteld aan beelden die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Dat kan echt schadelijk zijn.”

Welke tips heeft u voor ouders en leerkrachten?

„Keihard verbieden heeft geen zin. Dat wekt alleen maar interesse op. Kijk bij jonge kinderen zoveel mogelijk mee en probeer bij oudere kinderen vooral veel open vragen te stellen. Heb je weleens filmpjes van Huggy Wuggy gezien? Wat vond je daarvan? Wat voor gevoel geven de beelden jou?

Neem de angstgevoelens van kinderen serieus. Als een kind echt bang is, dan heeft het vaak geen zin om te zeggen dat het knuffelmonster nep is. Jonge kinderen kunnen het onderscheid tussen echt en nep nog niet goed maken.”

„Verbod kan averechts werken”

Op de Samuëlschool voor speciaal onderwijs, in Gouda, is Huggy Wuggy ook gesignaleerd. Schoolleider Sjaak Jacobse: „Een klein deel van de leerlingen kent Huggy Wuggy en sommige kinderen nemen de knuffel weleens mee naar school.” Op dit moment grijpt Jacobse nog niet in, ook al ziet hij wel de gevaren van de hype. „Als we hieraan aandacht geven, ook in waarschuwende zin, kan dat een averechts effect hebben. Juist onze leerlingen, die vaak gedragsproblemen hebben, gaan dan op zoek.”

Jacobse benadrukt dat veel van zijn leerlingen erg gevoelig zijn en vaak last hebben van angsten. „Een zachte knuffel roept bij hen enerzijds gevoelens op dat die angst beheersbaar is. Maar tegelijkertijd zien sommige leerlingen via sociale media een hele andere dimensie. Die lieve, schattige poppetjes blijken monsters te zijn die een hoofd afbijten.”

De directeur vindt dat hij wel moet ingrijpen als de hype op school groter wordt. „Dan moeten we duidelijkheid scheppen. Maar op dit moment pleit ik voor nuchterheid. Dingen die nog niet breed spelen, zou ik ook niet teveel opkloppen.”

Jacobse spreekt zijn leerlingen wel aan op de filmpjes die ze kijken en de games die ze spelen. „Ik probeer vanuit christelijk oogpunt uit te leggen dat moord en angst niet bij Gods bedoeling met de wereld horen.”

Directeur Nico Simonse van de christelijke Paasbergschool in Ede heeft de knuffel wel verboden op zijn school. „Wij werden door een ouder geattendeerd op Huggy Wuggy. Vervolgens hebben we een bericht naar de ouders gestuurd dat we de knuffel niet meer willen zien op school. Huggy Wuggy past niet bij de identiteit van onze school. De ouders hebben daar begrip voor.”

https://www.rd.nl/artikel/982651-huggy-wuggy-schattige-knuffel-of-moorddadig-monster

Lees ook: https://www.marijelagendijk.nl/blog/alles-wat-je-als-ouder-moet-weten-over-huggy-wuggy/