Project Description

Je kind de tafel laten dekken, bed op laten maken of kleren in de wasmand doen: wat is het fijn als je kinderen meehelpen in het huishouden. Maar de ervaring leert ook: vaak kost het nogal wat moeite ze te motiveren. Hoe stap je niet in de valkuil het even snel zelf te doen?

We vroegen op Facebook of jullie kinderen in het huishouden helpen en het antwoord was een volmondig: ja. De kinderen van Suus van Bree-Meijer (9 en 5) doen zelf hun kleding in de wasmand, helpen met tafel dekken en soms zelfs koken. Linda Snel laat haar 13-jarige dochter haar kamer schoonhouden en Madrisa Joan vindt dat kinderen die net kunnen lopen al kunnen helpen. „Volwassenen die kinderen kleinhouden is echt slecht”, zegt zij. „Doorknippen die navelstreng – figuurlijk dan…”

Pedagoog Marije Lagendijk is het daarmee eens. „Vanaf het moment dat ze peuter zijn, kun je ze al bij kleine huishoudelijke taken betrekken”, zegt zij. „Ze kunnen speelgoed in een kist doen, boekjes in de kast of hun schoenen bij de kapstok zetten. Natuurlijk moet je daarvan geen grote resultaten verwachten, maar het gaat erom dat je ze verantwoordelijkheid geeft. Van dat verantwoordelijkheidsgevoel groeien ze.”

Lees de rest van het artikel via deze link.