Project Description

Van eenhoorn-glitterpoep tot homemade slijm: de slijmrage bij basisschoolkinderen is een doorn in het oog voor ouders. Niet alleen omdat het goedje aan de bank of het haar blijft plakken, er kleeft ook een gezondheidsrisico aan.

Dat blijkt uit de recente terugroepactie van Zeeman afgelopen week. Maar waarom zijn Putty en slijm niet kapot te krijgen?

PUTTY EN SLIJM

Waar de Fidget Spinner het slechts een seizoen volhield, gaat slijm (uit de potjes van de speelgoedzaak of de zelfgemaakte variant) al sinds 2017 mee. Hoe graag de ouders het ook willen, het raakt niet uit de mode. Net zoals het andere wondermiddel: Putty.

Echt nieuw is het geslijm niet. In de jaren tachtig en negentig speelden kinderen al met Silly Putty. Het is net iets droger en steviger dan slijm. Je kunt het kneden, stuiteren of uit elkaar trekken. Dat is precies wat slijm en Putty volgens pedagoog Marije Lagendijk zo aantrekkelijk maakt.

“Vergelijk het met de zeepzakjes die je zelf vroeger thuis maakte; zogeheten smurfensnot. Het is een beetje vies en glibberig, prikkelt je fantasie en triggert de ontdekkingsreiziger in een kind. Zeker als je het zelf kunt creëren”, vertelt Lagendijk.

GRENZEN OPZOEKEN

De hype wordt anno 2020 aangewakkerd door social media en populaire YouTubers. Lagendijk: “Vroeger bleef de rage beperkt tot de buurt en de klas. Nu bereik je op social media in hoog tempo veel kinderen.” Tot overmaat van ramp speelt de hype zich ook op het witte doek af: De Grote Slijmfilm trok afgelopen week bosjes extatische kinderen naar de bioscoopzalen.

Maar vlak je eigen invloed als ouder niet uit. “Kinderen doen graag wat niet mag, dat is normaal. Grenzen opzoeken is onderdeel van de ontwikkeling. Des te sterker je als ouder ergens tegen bent, des te interessanter het voor je kind wordt. Dat is van alle generaties”, aldus Lagendijk.

NIET VEILIG

Deze week haalde Zeeman potjes speelgoedslijm uit de handel vanwege een te hoge concentratie van de stof boor (borium). Als kinderen hiermee in aanraking komen, kan het misselijkheid, huidirritatie en diarree veroorzaken. De Consumentenbond testte speelgoedslijm eind 2018. Daaruit kwam al naar voren dat boor schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Drie van de tien geteste producten bevatten drie tot zes keer zo veel boor (borium) als toegestaan.

Giechelende YouTubers zwepen vele kinderen op lenzenvloeistof en scheerschuim te kopen. Want dat zijn dé ingrediënten waar je thuis slijm mee maakt. Maar in lenzenvloeistof zit borax, dat een chemische verbinding is uit borium. Uitkijken dus.

OPLOSSING

Als het gevaarlijk kan zijn heb je als ouder een solide reden het glibberige spul te verbieden. Bijkomend voordeel: geen slijm meer in het haar of het vloerkleed.

Moet je kinderen deze hype dan helemaal onthouden? Dat hoeft niet, want er is een kindvriendelijke oplossing: op een veilige manier slijm maken, zoals volgens dit recept van de Consumentenbond. Of je die informatie wel of niet met je kind(eren) wil delen, laten we verder aan jou over…

Bron:

https://www.linda.nl/nieuws/achtergrond/tips-putty-ouder-kind-slijm-rage-hype/