Project Description
15.06.2020 | 15:36 UUR |
Het is niet gek om je zoon van anderhalf te laten helpen met het opruimen van zijn speelgoed. Volgens pedagoog Marije Lagendijk is het slim om kinderen zo vroeg mogelijk te laten participeren in het huishouden.
Het is prettig voor jou, maar op den duur ook voor henzelf. Kinderen die helpen in het huishouden zijn op latere leeftijd succesvoller in het werkende leven. Dat stelt opvoedexpert Julie Lythcott-Haims in een bijna vijf miljoen keer bekeken TED Talk.
HUISHOUDEN
Lagendijk (34) onderstreept dat: “Het is de bedoeling dat je kinderen later kunnen opereren als zelfstandige mensen. Je nageslacht laten helpen in het huishouden is een mooie voorbereiding op de toekomst. Laat ze verantwoording dragen en ervaren wat er gebeurt als je een klusje doet, of wat de consequentie is als je verzaakt.”
En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. “Sommigen zeggen dat je je kind van anderhalf kunt laten helpen met het opruimen van zijn of haar speelgoed. Maar de leeftijd hangt af per kind. Vanaf een jaar of twee á tweeënhalf kun je ze echt dingen laten doen. Mijn dochter van vier smeert in het weekend haar eigen boterhammen. Dat vereist tijd en geduld. Doordeweeks mag ze dat niet, maar soms gooi ik het met haar op een akkoordje. Mag zij haar eigen ontbijt klaarmaken, terwijl ik haar boterhammen smeer.”
PEDAGOOG
Dat is niet de enige taak die de vierjarige heeft. “Als we hebben gegeten moet ze haar eigen bord naar de keuken brengen en in de vaatwasser zetten. Als de wc-rollen op zijn, vult zij ze bij. Dat vindt ze geweldig. En sinds kort interesseert ze zich in het opvouwen van was. Kleine simpele doeken mag ze opvouwen. Het ziet er niet uit, maar is fantastisch om te zien.”
Ondanks dat de doeken niet zo mooi recht zijn gevouwen als de pedagoog had gehoopt, doet ze het daarna niet opnieuw. “Je moet het loslaten. Als je ze de verantwoordelijkheid en het vertrouwen geeft, moet je het niet opnieuw doen of daarover gaan zeuren. Dan zien ze niet in waarom ze het nog een keer zouden doen. Geef in plaats daarvan tips of doe het nog een keer voor.”
OPVOEDSTIJL
Zo kun je je kinderen stapsgewijs steeds iets meer verantwoordelijkheid geven. “Sinds kort hebben we een jonge kat. Die geeft ze eten en drinken. Heeft ze daar geen zin in? Dan heeft ze pech. We leren haar dat hij water en brokken nodig heeft. Anders gaat -ie dood.” Over minder urgente zaken mag volgens Lagendijk best onderhandeld worden. “Het hangt van je opvoedstijl af. Ik ben stellig in wat ik wil dat mijn kind doet, maar er is ruimte voor onderhandeling. Als ik wil dat ze haar beker naar de keuken brengt, maar ze sputtert tegen dat ze een kleurplaat aan het maken is, mag ze dat best even afmaken.”
ONTWIKKELING
En ondanks dat het volgens haar vaak vooral heel leuk is, is het ook helemaal niet gek wanneer je kinderen hun kont tegen de krib gooien. “Dat moeten ze doen. Het hoort bij hun ontwikkeling. Daar leren ze veel van. Maar natuurlijk is het als ouder tergend.”
“Wees duidelijk, spreek ze aan op hun verantwoordelijkheid. Vraag hen hoe jullie het probleem gaan oplossen. En als iets direct moet gebeuren, mogen ze daar best op aangesproken worden. Laat ze zo vroeg mogelijk klusjes doen. Op latere leeftijd is het moeilijker te introduceren.”
https://www.linda.nl/nieuws/interview/kinderen-klusjes-ontwikkeling-huishouden/