Een van de meest gestelde vragen aan Bureau Jeugd en Media is: Hoeveel schermtijd is gezond? Ons antwoord: het gaat om meer dan tijd alleen. Een paar tips.

Onderstaand blog schreef ik samen met mijn collega Jacqueline Kleijer voor Bureau Jeugd en Media:

Veel ouders voelen zich schuldig over de hoeveelheid schermtijd van hun kind(eren). En dat is begrijpelijk, want deze generatie ouders heeft in de eigen jeugd van hun ouders heel vaak gehoord: “Niet teveel televisie kijken hoor, anders krijg je vierkante ogen!” En toen ging het nog over de televisie, het gezamenlijke scherm in de woonkamer waar ouders goed zicht op hadden. Vanuit dit vertrekpunt is het logisch dat huidige opvoeders richtlijnen rondom schermtijd zoeken en zich soms schuldig voelen als er veel tijd met een beeldscherm wordt doorgebracht, zoals nu, in de kerstvakantie.

Maar niet alleen het aantal uren dat kinderen achter een scherm zitten belangrijk; er spelen meer factoren een rol bij gezonde schermtijd. Sterker nog: wij vinden dat het vooral andere factoren zijn waar je op moet letten.

Richtlijnen

Elk gezin en elk kind is anders en heeft iets anders nodig. Zo zal het ene kind beter gedijen met een langere gametijd dan een ander kind. En het ene gezin is meer gebaat bij structuur dan het andere gezin. Wij pleiten daarom niet zozeer voor algemene schema’s, maar voor een bredere kijk op schermtijd, waarbij je als ouder vooral kijkt naar wát je kind met een beeldscherm doet. Daarbij houd je rekening met je kind zelf. Is hij in staat zichzelf te reguleren – kan hij uit zichzelf stoppen? Of heeft hij hulp nodig? Wordt hij moe, opgewonden of agressief van gamen? Of juist lui, apathisch van een beeldscherm? Dan reageer je ook anders dan wanneer dat niet zo is. Het gaat om een gezonde balans, en die ligt bij iedereen anders.

Waarom? Balans!

Balans, is wat ons betreft het sleutelwoord. En die balans bestaat uit drie belangrijke pijlers in de ontwikkeling van kinderen. Ben jij benieuwd welke pijlers dit zijn? Lees dan snel verder op: https://www.bureaujeugdenmedia.nl/hoeveel-schermtijd-is-gezond/