TikTok, Snapchat, Youtube, Instagram en WhatsApp. Het zijn de meest gebruikte apps onder kinderen en jongeren op dit moment. Het is DE plek waar zijn hun vrienden, rolmodellen en idolen ontmoeten. Tevens ook de plek waar zij inspiratie, kennis en creatieve ideeën opdoen.
Daarnaast is het ook een plek waar zij geregeld vallen en opstaan. Want je begeven op al die sociale media platformen vraagt best wel wat kennis, inzicht en vaardigheden. Technisch zijn ze vaak super handig en zijn ze ons als ouders vaak (ver) vooruit. Het risico zit hem dan ook in een ander aspect. Namelijk het inzicht in bedoelingen van anderen, het kunnen reguleren van gedrag en emoties, het in kunnen schatten van oorzaak en gevolg en weerstand bieden tegen (groeps-)druk.
Je herkent het misschien wel: ruzie in WhatsApp groepen, haatcomments onder een video, het doorsturen van onaangename foto’s/filmpjes. Bijna alle kinderen die online actief zijn krijgen hier mee te maken. En dat kan ze soms erg aangrijpen of zorgen voor heftige emoties.
Veel ouders die ik spreek geven aan dat ze het lastig vinden om hun kinderen hierbij te ondersteunen. Logisch, want voor ons is het ook een proces van vallen en opstaan. Wij zijn niet opgegroeid met al die digitale middelen en hebben nagenoeg geen voorbeelden uit onze eigen jeugd op dit vlak. Toch zijn er concrete dingen die je als ouder kunt doen om jouw kind te begeleiden.
Ik vergelijk een smartphone altijd met een wereldreis. Want wanneer een kind een smartphone in handen heeft, heeft hij toegang tot de hele wereld. Zou jij jouw kind op dit moment alleen op wereldreis laten gaan? Ik denk het niet. Ze kunnen het echt nog niet alleen. Ze hebben volwassenen nodig die de kaders stellen en hun begeleiden tijdens de reis. Maar hoe doe je dat? Hieronder drie praktische tips:
-
Zorg voor balans
Schermen hebben een enorm aantrekkingskracht. Ze zitten er dan ook het liefst de hele dag achter. Toch hebben ze ook voldoende tijd offline nodig. Ze moeten spelen, klimmen, rennen en met hun handen bezig zijn. Ze zijn volop in ontwikkeling en met offline activiteiten leren ze belangrijke vaardigheden die ze de rest van hun leven nog nodig hebben. Dus zorg voor balans tussen online en offline.
-
Weet wat ze doen en met wie
Via social media komen ze veelvuldig in contact met anderen. Meestal vrienden, maar soms ook mensen met verkeerde bedoelingen. Het is eigenlijk het zelfde als de afspraken in het ‘gewone’ leven: ga niet zo maar met iemand mee en kom het eerst even vragen. Wist je dat de meeste social media platformen in Nederland een leeftijdsgrens van 13 jaar en ouder hebben? Het is verstandig om de telefoon van jouw kind te controleren. Doe het niet stiekem, maar kijk samen met jouw kind wat voor berichten er verstuurd , ontvangen en bekeken worden. Het geeft in het begin misschien wat weerstand, maar stiekem vinden de meeste kinderen het ook wel een veilig idee dat er iemand is die met ze mee kijkt en ze helpt waar nodig.
-
Praat met ze, stel vragen:
We zijn als volwassenen nog steeds geneigd om de online wereld te zien als nep of minder belangrijk. Maar voor kinderen is het realiteit, een wezenlijk onderdeel van wie ze zijn. Neem het serieus en praat veel met je kinderen over wat ze online meemaken. Het is goed om je te realiseren dat veel kinderen online narigheid niet aan hun ouders vertellen. Ze zeggen liever niets omdat ze bang zijn dat ze daarna niet meer op internet mogen of dat ouders hun telefoon in beslag nemen.