Project Description
Dit artikel is verschenen op de website van RADAR van AVROTROS
Op sociale media zie je regelmatig ouders die hun kind filmen in dagelijkse vlogs of posten op sociale media. Wat zijn de regels omtrent het filmen van je kind? Wanneer is het kinderarbeid? En welke gevolgen heeft het voortdurend gefilmd worden voor een kind? Radar zoekt het voor je uit.
Arbeidsinspectie
De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet toe op kinderarbeid. Wanneer is het plaatsen van kinderen op sociale media kinderarbeid?
“Er is sprake van kinderarbeid als een kind arbeid verricht op grond van een overeenkomst. Dit kan schriftelijk of mondeling zijn. Bij kinderarbeid kan het zelfs via de overeenkomst van de ouder lopen. Het moet dan gaan om activiteiten buiten de privésfeer”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Psychologische gevolgen voor een kind
Film jij je kind veel of plaats je elke dag foto’s op sociale media? Dan kan dit psychologische gevolgen hebben voor je kind.
Mediapedagoog Marije Lagendijk, zegt hier het volgende over: “Kinderen kunnen leren om zichzelf te zien door de ogen van anderen. Dit nog voordat ze hebben kunnen kijken naar: wie ben ik eigenlijk of wie wil ik zelf zijn. Ze kunnen afhankelijk worden van likes, comments en views als bevestiging van hun eigenwaarde, in plaats van een intern zelfbeeld te ontwikkelen.”
Daarnaast vertelt Lagendijk dat kinderen kunnen worstelen met het ‘voldoen’ aan het plaatje dat online van hen is gecreëerd. “Bijvoorbeeld om voortdurend ‘schattig’, ‘grappig’ of ‘interessant’ te zijn, ook offline. Dit kan onzekerheid en angst oproepen.”
Ten slotte vertelt Lagendijk dat het dagelijks online zijn, de privacy van kinderen aantast. “Omdat iedereen het kind ‘kent’ en veel van hem weet kan een kind zich belemmerd voelen om vrij en ongedwongen zichzelf te zijn. Door de druk om elke dag nieuwe en interessante content te maken en daarmee te voldoen aan de verwachtingen van zijn volgers kan een kind stress ervaren.”
Zorgen
Mediapedagogen maken zich zorgen om het voortdurend vastleggen en publiceren van het leven van een kind. “Het lijkt vaak meer in het belang van de ouders, bijvoorbeeld voor inkomsten of populariteit, dan in eerste instantie van het kind zelf.” Lagendijk is van mening dat kinderen recht hebben op privacy en een ongestoorde jeugd.
Daarnaast vertelt Lagendijk dat kinderen afhankelijk zijn van hun ouders. “Kinderen kunnen vaak niet volledig begrijpen of instemmen met de online aanwezigheid die voor hen wordt gecreëerd. Dit legt een grote verantwoordelijkheid bij ouders om ethisch te handelen.”
Lees hier verder: https://radar.avrotros.nl/artikel/kinderen-op-sociale-media-ze-hebben-recht-op-privacy-en-ongestoorde-jeugd-61272