‘Je bent lelijk, vies en je stinkt.’ Je zal het maar te horen krijgen, als negenjarig kind. Het overkwam Suze. Ze wordt gepest, op school en in haar buurt. Haar moeder plaatste afgelopen week een bericht op Facebook, daarin beschreef ze wat het pesten met Suze doet. Hartverscheurend…

Wat er daarna gebeurde heb je wellicht in de media al opgemerkt. Het bericht ging viral.

Mooi om te zien wat de positieve kracht van social media kan zijn. Het bericht werd massaal gedeeld. Duizenden mensen reageerden met steunbetuigingen en boden allerlei hulp aan via de social media kanalen van de familie. Het Instagram account van Suze telt inmiddels 58.000 volgers. Een hoeveelheid waar menig (beginnend) influencer jaloers op zou zijn.

Ik ben blij voor Suze, want hoe fijn is het om je gesteund te voelen door zo veel positiviteit en liefde. Ze maakt armbandjes, die ze voorheen verkocht voor de deur van de plaatselijke supermarkt. Ook daar was ze mikpunt van de spot van haar klasgenoten. Nu heeft ze haar eigen webshop en een fabrikant die de ‘stop-pesten-nu’ armbandjes voor haar wil produceren. Wauw!

Toch denk ik ook: Lieve Suze, straks zit je weer in de klas met dezelfde kinderen. En hoe houdt je je dan staande? Ik gun je een leerkracht die oog heeft voor de situatie waar je in zat en oog heeft voor de situatie waar je nu in terecht gekomen bent. Want duizenden volgers en roem via social media is geen garantie voor verandering. Het is niet ondenkbaar dat juist al deze media-aandacht koren op de molen is van de pesters.

En tegen jou Suze wil ik ook zeggen: negeer alle kinderen die het nodig vinden om zich nog negatief over je uit te laten. Jij bent een super leuke, sterke meid. En mocht iemand er voor zorgen dat je daar ooit nog aan twijfelt, praat dan met de mensen om je heen die van je houden. Of post een bericht op jouw Instagram account. Dan zullen we met z’n 58 duizenden tegelijk roepen: Twijfel niet Suze en blijf altijd de dingen doen waar jij van gaat stralen! Ongeacht wat anderen daar van vinden!