Project Description

Uit onderzoek van Ohio State University is gebleken dat kinderen die opgroeien met ‘schermtijd’ (smartphones, iPads etc.) dezelfde sociale capaciteiten hebben als kinderen uit andere generaties.

Mediapedagoog Marije Lagendijk (34) zegt hier blij van te worden. “Vooral in tijden van de coronacrisis neemt het voor veel ouders zorgen weg.”

SCHERMTIJD

Het onderzoek vergelijkt kinderen die in 1998 naar de eerste groep van de basisschool gingen met kinderen die in 2010 voor het eerst naar de basisschool gingen. In 2010 kwam de eerste iPad uit. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat er weinig verschil is tussen de groepen op het gebied van vriendschappen maken en behouden, of met mensen omgaan die anders zijn.

Dat maakt mediapedagoog Marije Lagendijk blij. “Vooral in tijden van de coronacrisis neemt het voor veel ouders zorgen weg omdat kinderen nu meer achter hun scherm zitten dan ooit. Deze ontwikkelingen draaien we niet meer terug, dus het is een geruststelling dat het niet schadelijk is. De schermen zijn daarnaast ook hele mooie middelen.”

SCHERMLOOS-SPELEN

Volgens Lagendijk neemt dit niet weg dat schermloos-spelen ook heel belangrijk is voor de (sociale) ontwikkeling van een kind. “Vooral voor kinderen tussen de twee en zes jaar is het ontzettend gezond om échte ervaringen op te doen en je handen in de modder te steken. Als je bijvoorbeeld in een boom klimt en naar beneden moet zien te komen, is dat spannend. Dit vergt andere vaardigheden, zoals zelfvertrouwen en inschattingsvermogen, dan wanneer je dit vanaf een scherm zou doen.”

Wanneer je je kind een telefoon geeft, zitten hier volgens de mediapedagoog verantwoordelijkheden aan vast. “Je gooit je kind ook niet zomaar in het diepe zonder eerst zwemles te geven. Een digitale zwemles in dit geval. Ouders moeten afspraken maken met het kind, vooral wanneer ze ook op social media willen. Het is belangrijk dat er veel open gesprekken gevoerd worden, en dat je het sámen met je kind doet.” Lagendijk realiseert zich dat elke ouder het anders aanpakt. “Het gaat mij dan ook om bewustwording en niet om het weghouden van schermen.”

STIEKEM CONTROLEREN

Sociale media komt volgens haar vooral in groep zeven en acht in het spel. “Het is vaak een misverstand dat kinderen begrijpen wat er gebeurt. Ze hebben apparaten technisch heel snel onder controle, maar mediawijsheid en het vermogen om te reflecteren op wat er écht gebeurt, hebben ze op die leeftijd nog niet. Ze krijgen  te maken met een enorme stroom aan informatie, prikkels en meningen. Ze hebben gelijk de hele wereld in handen. Je zou ze in groep zes, zeven en acht ook niet in hun eentje op wereldreis sturen.” Volgens Lagendijk heeft het geen zin om stiekem te controleren. “Je moet met kinderen bespreken wat zij bijvoorbeeld op hun Instagram posten.”

Door de coronacrisis is de schermtijd van kinderen misschien wel langer dan normaal. Lagendijk vreest niet dat dit wél een impact zal hebben op sociale vaardigheden. “Het is niet zo dat kinderen straks moeten wennen aan de echte wereld. Misschien wel aan hun rol in de groep. Ik denk dat dat per kind heel erg wisselt.”

https://www.linda.nl/nieuws/interview/schermtijd-invloed-sociale-vaardigheden-kinderen/