Project Description

20.08.2020 | 17:05 UUR | 

TikTok. De razend populaire app waar je de handigste hacks tot de lekkerste recepten aantreft. Maar wat je voornamelijk ziet zijn de uitbundige dansjes die iedereen – op jonge leeftijd – leert.

Marije Lagendijk, mediapedagoog en kindercoach, vertelt over de invloed op jonge kinderen die de hele dag aan de telefoon gekluisterd zitten en over straat lopen alsof ze een dansvideo opnemen. Ook vertelt ze wat je er als ouder in godsnaam mee aan moet. Moet je ingrijpen? Monitoren? Loslaten?

DANSEN IN DE WOONKAMER

Vroeger vermaakten velen van ons zich met de hele middag dansjes leren. Met je vriendinnen optredens geven in de woonkamer – met dansjes die eigenlijk alleen Madonna mocht doen, en niet jij met je tien jaar. Het is meer dan logisch dat de kinderen van nu dat ook doen. Alleen is er één groot verschil: alles is online. “Een account op privé zetten helpt al een hoop, maar ook dat is niet geheel zonder risico. Mensen kunnen alsnog schermopnames maken”, vertelt Lagendijk.

“Het staat er nu op, maar later ook. Dat besef hebben kinderen niet. Als ze straks zestien zijn of ouder, vinden ze deze dansjes dan nog steeds leuk? En zo niet: zijn ze dan nog te verwijderen?”, vult de pedagoog aan. “Ik vind dat we als ouders de plicht hebben om onze kinderen te begeleiden met een telefoon. Digitale zwemles geven. En dan hopen dat ze na een paar jaar zelfstandig kunnen zwemmen en bewust zijn van de risico’s. Zowel op korte als op lange termijn.”

TIKTOK

TikTok is super populair, en daar ziet Lagendijk ook positieve kanten aan. “Ze zijn altijd in beweging door de dansjes en ze doen het vaak samen. Daarnaast daagt het je creativiteit uit”, vertelt ze. “Maar er is een keerzijde. Ook mentaal staan ze altijd aan. Ze zijn constant bezig met vergelijken met anderen. Het is een concurrentiestrijd op wereldniveau. Ze willen gezien worden. Dat is niet zonder gevaar.”

“Door dat ideaalbeeld na te jagen en gezien te willen worden, zijn ze niet meer ‘anoniem’ op een heel jonge leeftijd. Dat brengt dingen met zich mee, waar ze gewoon te jong voor zijn. Commentaar van anderen, reacties van vreemden, een gênant filmpje dat wordt gedeeld door de hele school. Dat is voor iedereen intens. Laat staan voor een kind van tien.”

MONITOREN

Lagendijk is van mening dat je als ouder zicht moet houden op het sociale media gebruik van je kind. “De dansjes van TikTok zijn de minste niet, maar tienjarige kinderen zelf zijn zich niet bewust van wat voor dansjes ze doen. Zij doen het gewoon voor de lol en kijken naar hun idolen. Net als wij dat vroeger deden met onze posters aan de muur. Als ouder is het dan je plicht om te helpen met het juiste gebruik van deze apps.”

“Spreek met je kind af dat het oké is dat hij of zij een telefoon krijgt, maar dat je het samen doet. Zet samen alles op privé en kijk wat je kind online zet. Check of er geen rare volgverzoeken binnenkomen, en zo wel: gooi ze eruit”, vult ze aan. “De belangrijkste tip vind ik: maak alles bespreekbaar. Zorg dat je kind naar jou toe kan komen als er narigheid is online. En bestraf het niet met het afpakken van een telefoon, want dan gaan ze het niet meer delen.”

WERELDREIS

“Ik vraag vaak aan ouders of ze hun kind van tien op wereldreis zouden laten gaan als hij dat wilde. Het antwoord daarop is uiteraard altijd ‘tuurlijk niet’. Ik maak hen dan duidelijk dat met het geven van een telefoon, zij hun kind ook toegang geven tot de rest van de wereld. Dat moeten ze beseffen.”

Lagendijk vult aan: “Vraag hoe het gaat online. We vragen elke dag hoe het op school was, maar ze zijn ook elke dag op sociale media. Vraag een keer ‘hoe was het online?’”