Project Description
13-10-2021 | Sanne van Houwelingen
Heb jij jouw kind er al over gehoord? De populaire Netflix-serie Squid Game is het gesprek van de dag, ook onder kinderen! Mediapedagoog Marije Lagendijk van Bureau Jeugd en Media geeft advies.
In de populaire 16+-serie op Netflix spelen volwassenen die in de schulden zijn geraakt verschillende kinderspelletjes. Maar verlies je? Dan word je gelijk vermoord. Juist doordat er kinderspelletjes zoals Annemaria Koekoek en touwtrekken worden gespeeld, lijkt de serie interessant voor kinderen, zegt Marije Lagendijk. ‘Die spelletjes herkennen ze. Daarnaast raken ze nieuwsgierig door wat ze op TikTok en Instagram voorbij zien komen.’
Expliciet geweld
Kinderen zien de filmpjes over Squid Game dus vooral op social media voorbijkomen. ‘Soms zie je daar filmpjes waarin alleen koekjes worden uitgestoken. Maar er zijn ook stukjes met veel expliciet geweld’, vertelt Lagendijk. Die beelden zijn vaak volledig uit context. ‘Kinderen weten dan helemaal niet meer waar ze naar kijken. Ze kunnen daar angstig van worden. Al reageert iedereen anders op de beelden. Sommige kinderen kunnen goed tegen spannende verhalen maar anderen krijgen nachtmerries of buikpijn.’
Groepsdruk
Niet alleen op social media maar ook op het schoolplein wordt de serie veel besproken. ‘Dat zorgt voor groepsdruk. Als je hele klas erover praat, dan krijg je toch de neiging om uit te zoeken wat dat is’, zegt Lagendijk. Er worden zelfs meldingen gemaakt van kinderen die de spellen naspelen en elkaar daarbij slaan. ‘Dat kan een gevoel van onveiligheid geven. Wanneer je niet weet wat Squid Game is en je krijgt opeens klappen.’
Tips
Maar wat kun je dan het beste doen als je kind de serie wil kijken of er op school mee te maken krijgt? Marije Lagendijk geeft tips voor ouders en leerkrachten.
1. Ziet je kind heftige beelden op social media? Pak dan niet meteen de telefoon af, maar praat erover en luister naar elkaar. Het is goed om met kinderen te praten over de risico’s.
2. Heeft je kind al eerder filmpjes gezien op TikTok, dan komen ze door het algoritme vaker voorbij. Zoek samen op hashtags van dingen die je kind leuk vindt. Dan komen die weer bovendrijven in de tijdlijn.
3. Trek als ouder en leerkracht samen op! Het is fijn als je korte lijntjes met elkaar hebt om dit in goede banen te leiden.
https://www.kidsweek.nl/nieuws-voor-ouders/help-mijn-kind-wil-squid-game-kijken