Mijn visie


Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met mediaopvoeding. Mediawijsheid is een proces van levenslang leren. 

Kinderen zijn steeds jonger (zelfstandig) online. Wanneer we onze kinderen een smartphone of tablet in handen geven, geven we ze toegang tot de hele wereld.

Een wereld vol mooie dingen, maar er zijn ook online plekken waar je jouw kinderen liever niet rond wil laten dwalen. Ik vergelijk het ontdekken van de online wereld altijd met zwemles. Je gooit je peuter immers ook niet zo maar in het diepe zonder bandjes en toezicht. Gek genoeg doen we dat met online media wel vaak. Dat komt omdat onze kinderen al heel snel technisch vaardig zijn. Ze weten hoe ze moeten scrollen, swipen en klikken. Hoe ze apps moeten openen en hoe ze het volgende filmpje moeten kiezen. Die technische handigheid doet ons al snel geloven dat ze weten hoe al die apparaten werken en hoe ze er mee om moeten gaan.

Mediawijsheid is meer dan weten hoe apparaten werken. Je moet verder kijken, kritisch nadenken. Want hoe weet je wat echt is of wat nep? Wie je wel of niet kunt vertrouwen? Hoe je een goede zoekopdracht geeft? Of wat je moet doen als je vreemde verzoeken of nare berichten krijgt? Dat moeten kinderen stap voor stap leren. Eerst aan onze hand, daarna steeds iets zelfstandiger.

Blijf in beweging
De ontwikkelingen gaan razendsnel. Mediawijs zijn en blijven is dan ook een proces waarbij je altijd actief iets zult moeten doen. Een proces van levenslang leren. Dat klinkt heel moeilijk en complex, maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn veel praktische tips die je kunnen helpen bij jouw kinderen te begeleiden bij het opgroeien in de digitale wereld. Je kunt alvast beginnen met het lezen van mijn blogs.