Ten Ten is een populaire app onder kinderen en jongeren en laat zich het meest vergelijken met een walkie-talkie. Want met één druk op de knop kun je met je vrienden praten. Hartstikke handig natuurlijk, je kunt meteen praten en hoeft niet te typen. Maar er zijn behoorlijk wat vragen over de veiligheid en betrouwbaarheid van de app en het bedrijf daarachter.

Zo werkt het

De app is beschikbaar voor zowel iPhone als voor Android telefoons. Als je de app installeert moet je akkoord gaat met de voorwaarden van de app. Als je dat doet dan geef je de app toegang tot je locatie, je contacten, je microfoon en je moet de app toestemming geven om je notificaties te sturen. Je kunt je vervolgens aanmelden via e-mail, Google- of TikTok-account. Dan stel je je naam in en kies je een foto voor op je profiel. Je ziet dan wie in je contactenlijst ook Ten Ten gebruikt. Je kunt ook vrienden je persoonlijke Ten Ten Pin geven, met die code kun je ook contact leggen met anderen die de app hebben maar nog niet in je contactenlijst staan. En vervolgens kun je met elkaar praten. Je kiest de vriend met wie je in gesprek wilt, drukt op de knop en jouw stem is direct te horen door de luidspreker van de persoon waarmee je wilde praten. Je stem is ook te horen als de telefoon van die ander vergrendeld is, bijvoorbeeld omdat hij in de les zit. Een collega die in het voortgezet onderwijs werkt vertelde me: ‘Dan zit je in de les en hoor je ineens iemand praten terwijl niemand zijn telefoon vastheeft. Of ze sturen elkaar een scheet of boer via de app. Dat vinden ze hilarisch!’ Je kunt vrienden ook muten (op stil zetten) of blokkeren, dan kunnen ze (tijdelijk) geen contact met je opnemen.

Waarom is het leuk?

Nou, daar kan ik kort over zijn: het is snel, kost geen moeite en stelt kinderen in staat om direct contact met elkaar te zoeken. Je drukt op de grote ronde knop en je kunt praten. Het past precies bij de behoefte die kinderen voelen om snel en direct met anderen in contact te zijn.

Waar moet je op letten?

In de Google Playstore staat de app als volgt omschreven: “Ten Ten gaat helemaal over vriendschappen – echte. Vrienden zijn de familie die we kiezen, we delen geheimen, momenten, tranen, gelach… zij zijn de enige mensen met wie we echt authentiek kunnen zijn.” Volgens Ten Ten kun je dus met een gerust hart je geheimen – via de app – aan je vrienden toevertrouwen. Maar volgens privacy experts doe je dat- als je slim bent – beter niet.

Er is nogal wat onduidelijkheid over welk bedrijf er achter Ten Ten zit. Op de website staat maar weinig informatie over het bedrijf, zoals een fysiek adres, en bij ‘contact’ kun je alleen een e-mail sturen. In het privacy statement staat ergens een adres in Parijs. De app wil echter toegang tot veel privé-informatie. Zodra je akkoord gaat met de gebruiksvoorwaarden, geef je Ten Ten toestemming om alles wat je in de app uploadt openbaar te maken, te gebruiken, te kopiëren én te verkopen. Hierbij mogen ze zelfs je naam gebruiken. De website techcrunch.com vermeldt dat het om een Franse start-up gaat en in een artikel doet Jule Comar – CEO van Ten Ten- de zorgen rondom privacy af als nepnieuws. Inmiddels heeft Ten Ten het volgende aan hun privacy statement toegevoegd:

“Opmerking: we zijn bezig met het schrijven van een duidelijker en meer overzichtelijk privacy beleid (deze hebben we gemaakt met behulp van een service) — we willen zo duidelijk en transparant mogelijk zijn. Hier zijn een paar dingen die we intussen willen verduidelijken:

  • Al je gesprekken zijn vluchtig, we kunnen je gesprekken niet beluisteren omdat we ze niet eens opslaan!
  • We zullen je gegevens nooit verkopen!!”

Mijn kind heeft de app, en nu?

Hoewel Ten Ten zichzelf presenteert als een veilige en betrouwbare app voor het voeren van persoonlijke gesprekken, zijn er genoeg redenen om toch voorzichtig of afwachtend te zijn. De onduidelijkheid over het bedrijf, de ruime toegang tot privé-informatie en de alinea -in hun huidige gebruiksvoorwaarden – die stelt dat ze alles wat je in de app doet mogen gebruiken en verkopen, roepen serieuze vragen over je privacy op.

Dus als je kind de app al heeft dan is de meest veilige oplossing om de app te verwijderen. In ieder geval totdat er meer duidelijkheid over de app en de nieuwe gebruiks- en privacy voorwaarden is. Wil je de app wel blijven gebruiken? Maak dan heel concrete afspraken over wat je kind wel of niet online deelt in de app (geen persoonlijke gegevens of informatie over zijn welzijn). En ook is het belangrijk dat je met je kind afspreekt dat hij zijn persoonlijke pin-code van de app nooit openbaar deelt. Dus niet met (on)bekenden in chats tijdens het gamen, niet via WhatsApp of op andere manieren via sociale media. Als hij dat wel doet dan kunnen onbekenden live contact met je kind zoeken.

Bespreek daarnaast ook wanneer hij de app moet muten (bijvoorbeeld op school of als hij slaapt) en wees je ervan bewust dat het gebruik van de app dus (grote) inbreuk kan maken op de privacy van je kind.

Heeft je kind de app nog niet, maar wil hij hem wel? Dan zou ik echt nog even afwachten en kijken wat er binnenkort in hun nieuwe privacy beleid komt te staan. Want als het echt een Frans bedrijf is, dan zullen zij zich moeten houden aan de privacy-wetgeving (AVG) en daarin is overmatige of irrelevante gegevensverzameling niet toegestaan, zeker niet voor kinderen onder de 16 jaar. Ik blijf het voor jullie volgen en kom met meer informatie zodra er meer duidelijkheid is.