Roblox is al langere tijd een zeer populaire website onder kinderen en jongeren. Dus de kans is groot dat jouw kind er ook al eens een kijkje genomen heeft. Maar wat is Roblox eigenlijk? En is het veilig voor kinderen? In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten.

 Wat is Roblox?

Roblox is een platform waar je heel veel verschillende spelletjes (games) kunt spelen. Je kunt het platform gratis installeren op je tablet, smartphone of computer. Op het platform staan oneindig veel games. Deze games worden gemaakt door andere gebruikers van Roblox. Het platform biedt je ook de kans om zelf spelletjes te ontwerpen en te programmeren. Deze zelfgemaakte spellen kun je lanceren op het platform zodat anderen ook jouw zelfgemaakte spel kunnen spelen en je kunnen laten weten of ze je spel wel of niet leuk vinden. Roblox biedt ook de mogelijkheid om met anderen te chatten. Zowel met vrienden als met onbekenden.

Een account aanmaken is eenvoudig. Je vult je geboortedatum in, je nickname en een wachtwoord. Je kunt er ook voor kiezen om je emailadres of telefoonnummer toe te voegen. Dan krijg je je wachtwoord toegestuurd wanneer je je wachtwoord vergeten bent. Na het aanmaken van het account, download je Roblox en kun je direct spelen.

Wat is er leuk aan Roblox?

Het leuke aan Roblox is dat er voor elk wat wils is. Avonturen games, puzzelen, tekenen, racen, schietspellen, horror games en spelletjes waar je moet bouwen. En als je dol bent op programmeren kun je ook je eigen spel maken. Hoe leuk is dat?!

Je speelt alle spelletjes met je eigen poppetje, je avatar. Deze kun je vormgeven zoals jij dat graag wilt, dus daar kun je ook je creativiteit in kwijt. Je kunt kiezen voor een gratis basisoutfit, maar je kunt ook andere outfits kopen. Deze extra’s kun je kopen met Robux, de munteenheid binnen het spel. De outfits en extra’s die je voor je avatar kunt kopen variëren van 5 muntjes tot 150 munten. Met Robux kun je in sommige spellen ook een zogenaamde ‘Game Pass’ kopen waardoor je nieuwe levels kun vrijspelen of een bijzonder voordeel krijgt in het spel.

Als je goede spellen maakt die door veel spelers leuk gevonden en gespeeld worden, dan kun je zelfs geld verdienen met Roblox. Dit is echter maar voor heel weinig mensen weggelegd.

Wat zijn de risico’s van Roblox?

Geld uitgeven:
Een risico van Roblox is dat je kind er geld aan uitgeeft. Geld uitgeven aan een game is op zich niet direct een probleem, maar omdat je items koopt met muntjes in plaats van euro’s is het voor kinderen niet altijd direct inzichtelijk wat een item nou eigenlijk kost. Zo bestaat het risico dat je kind ongemerkt meer geld uitgeeft dan vooraf de bedoeling was.

Voor € 4,99 koop je 400 Robux. Je kunt kiezen voor een eenmalige aankoop of om per maand te betalen. Als je voor de maandelijkse optie kiest dan krijg je 450 Robux. Maar je kunt ook kiezen om 10.000 munten te kopen voor bijna €100,-. Betalen gaat heel eenvoudig via iDEAL.

Chatten:
Een ander risico aan Roblox is de mogelijkheid om te chatten. Je kunt tijdens het gamen chatten met de andere spelers in de game. Tijdens een game kun je ook vrienden worden met je medespelers. Als je 13 jaar of ouder bent kun je openbaar chatten met elke willekeurige gebruiker. Voor kinderen onder de 13 schakelt Roblox het openbaar chatten automatisch uit. Je kunt dan alleen chatten met mensen die je toegevoegd hebt aan je vriendenlijst. Wat wel tricky is, is dat je met iedereen vrienden kunt worden. En kinderen zullen dit ook heel snel doen. Is een speler goed of ziet de avatar van de speler er leuk uit, dan is vrienden worden de normaalste zaak van de wereld. Ook als kinderen geen idee hebben wie er achter het betreffende avatar zit.

In de voorwaarden van Roblox staat dat ze grote waarde hechten aan het beschermen van kinderen en een zero tolerance beleid hebben als het gaat om het in gevaar brengen van kinderen. Ze noemen daar expliciet grooming en andere seksuele uitingen richting kinderen. Maar ook pesten, racisme en buitensluiting. Chats worden wel gemonitord op bepaalde aanstootgevende woorden, maar het is absoluut niet waterdicht. En dat systeem gaat er voornamelijk vanuit dat de gebruikers in het Engels communiceren. Roblox heeft er wel voor gezorgd dat het delen van adressen en telefoonnummers via de chat voor gebruikers van alle leeftijden onmogelijk is. Toch is het belangrijk om alert te blijven.

Gewelddadige of enge games:

Via Roblox is de kans aanwezig dat je kind in aanraking komt met gewelddadige beelden of horror. Roblox controleert de spellen die de gebruikers maken, voornamelijk op godslastering en ongepaste afbeeldingen. Maar angstaanjagende of heftige schietspellen worden vaak gewoon toegelaten. En omdat de spelers de games zelf maken weet je nooit wat een maker in de game gestopt heeft.

Ook in de chat kan je kind in aanraking komen met ongepast/grof taalgebruik.

Is Roblox geschikt voor kinderen?

PEGI, de Kijkwijzer voor games heeft aangegeven dat Roblox geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar. PEGI heeft echter alleen gekeken naar de basisspellen van Roblox en niet naar het aanbod dat door willekeurige spelers gelanceerd wordt. Het filtersysteem van Roblox is niet waterdicht. Dus er bestaat een kans dat jouw kind in aanraking komt met ongeschikte spelletjes of ongewenst gedrag via de chat.

Roblox heeft wel mogelijkheden voor ‘ouderlijk toezicht’. Zo kun je instellen dat je kind niet mag chatten of alleen van bepaalde gebruikers berichtjes kan ontvangen. Zo kan je kind eventueel wel chatten met bekenden. Ook kun je aangeven dat je bepaalde inhoud geweerd wilt hebben of dat je alleen games kunt spelen die geschikt zijn voor kinderen jonger dan 13 jaar.

Welke afspraken zijn handig om te maken over Roblox?

Wanneer jouw kind Roblox gebruikt is het goed om te volgende te doen:

  1. Check de leeftijd die je kind ingevuld heeft op zijn/haar account: onder de 13 jaar past Roblox striktere instellingen toe voor de bescherming van kinderen.
  2. Zorg dat je kind nooit zijn eigen naam gebruikt, maar altijd een nickname.
  3. Bekijk de opties voor ‘Parental Control’ en stel deze in naar behoefte.
  4. Maak afspraken over het geld uitgeven aan Roblox. Mag je kind geld uitgeven aan Roblox en hoeveel mag je kind maximaal uitgeven.
  5. Spreek af dat je kind in de chat nooit privé gegevens deelt (bijv. stuur geen foto’s van jezelf en vertel nooit op welke school je zit of wat je woonplaats is)
  6. Leer je kind: Rapporteer en blokkeer mensen die je onprettige berichten sturen.

.

Lees ook deze blogs:
Wat is Omegle? Alles wat je als ouder moet weten.
– TikTok gifts, coins en battles. Leuk spel of gevaarlijk verslavend?