Update december 2023:
Omegle is opgeheven en dus niet meer actief.
Omegle, op dit moment een populaire website onder kinderen en jongeren. Dus de kans is groot dat jouw kind er ook al eens een kijkje genomen heeft. Maar wat is Omegle eigenlijk? En is het veilig voor kinderen? In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten.
Wat is Omegle?
Omegle is een website waar je anoniem kunt (video)chatten met onbekenden. De slogan van de website luidt dan ook ‘Talk to strangers!’. Op de website hoef je geen gegevens van jezelf in te vullen en ook geen account aan te maken. Met nagenoeg één druk op de knop kun je een (video)chat starten. Je kunt gesprekken op elk moment beëindigen, de website koppelt je dan automatisch aan een andere gebruiker voor een nieuw gesprek.
Als gebruiker word je ‘you’ genoemd en degene waar je mee chat wordt aangeduid als ‘stranger’. Je kunt er voor kiezen om alleen te chatten, maar je kunt ook je camera inschakelen zodat jij en je onbekende gesprekspartner elkaar kunnen zien. Je kunt ook je interesses opgeven, dan koppelt de website je automatisch aan iemand die dezelfde interesse opgegeven heeft.
Wat is er leuk aan Omegle?
Veel kinderen komen in aanraking met Omegle via TikTok of YouTube accounts of ze zien filmpjes waarin mensen Omegle gebruiken . Omegle wordt door influencers en vloggers regelmatig gebruikt om hun fans te ontmoeten. Het is een soort roulette. De influencer kiest een hashtag en vult deze hashtag in bij het vakje ‘interesses’. Als jij als gebruiker dezelfde hashtag invult is de kans aanwezig dat de computer jou koppelt aan jouw TikTok idool en dat je even met hem of haar kunt praten. Dat is natuurlijk super leuk en spannend! Dat wil je een keer proberen! Een voorbeeld van zo’n hashtag is bijvoorbeeld #tiktoknl.
Het gebruik van Omegle is voor kinderen verleidelijk. Het is de combinatie van anonimiteit, spanning, nieuwsgierigheid en avontuur die Omegle voor kinderen heel aantrekkelijk maakt.
Wat zijn de risico’s van Omegle?
Via Omegle komen kinderen in contact met personen van over de hele wereld en van elke leeftijd. Er is geen controle op leeftijd en identiteit. Als je de website gebruikt krijg je wel een melding dat je 18 jaar of ouder moet zijn om Omegle te gebruiken en dat personen onder de 18 de website niet zouden moeten gebruiken. Je kunt echter zonder enige controlevraag het vakje aanvinken, daarna heb je direct toegang tot de chat.
Ook is er geen moderator aanwezig die je op de vingers tikt als je je misdraagt of ongepaste content deelt. De website vermeld dat de videochats wel gemonitord worden, maar in de praktijk blijk je daar weinig tot niets van te merken.
De website heeft ook de mogelijkheid om door te klikken naar de ‘Unmoderated section’, het gedeelte van de site waar geen controle op is. Als je daar op klikt krijg je de vraag of je 18 jaar of ouder bent. Je hoeft alleen een vinkje te zetten en je krijgt direct toegang. Ik nam de proef op de som en klikte door naar de unmoderated section. Na slechts drie klikken verscheen er een man in beeld die zichzelf aan het bevredigen was voor de camera. Zo snel kan het dus gaan. Wanneer je in dit deel van de website bent kun je ook heel eenvoudig doorklikken naar diverse pornosites.
De kans dat jouw kind via Omegle in aanraking komt met ongepaste en ongeschikte content is 99,9%. Daarnaast bestaat er ook een kans dat jouw kind in aanraking komt met mensen met verkeerde bedoelingen, want ook die personen zijn actief op deze website. RTL Nieuws deed hier in 2017 ook al onderzoek naar.
Anoniem is niet anoniem
Verder is het goed om je te realiseren dat sommige gebruikers non-stop een camera hebben meelopen terwijl zij actief zijn op Omegle. Het lijkt dan alsof een videochat weg is als je hem weg klikt, maar het is niet ondenkbaar dat jouw gesprek toch door de andere gebruiker opgenomen is. Veel kinderen zijn zich hier niet bewust van en voelen zich vrij om te experimenteren, ook op seksueel gebied. Dit maakt jouw kind extra kwetsbaar voor online pesten en/of chantage. Zeker als jouw kind zich voor de camera (letterlijk) blootgegeven heeft.
Ook komt het geregeld voor dat er in de chat gevraagd wordt om gegevens te delen, zoals bijvoorbeeld telefoonnummers of accountnamen van andere social media zoals Instagram, TikTok of Snapchat. Dit wordt gedaan om ook na het afronden van het gesprek op Omegle nog contact met elkaar te kunnen houden. Dit is risicovol omdat mensen met verkeerde bedoelingen zo in direct contact staan met jouw kind en op deze manier veel privé-informatie over jouw kind kunnen verzamelen. Als jouw kind zijn Snapchat account deelt via Omegle en in Snapchat staat de optie ‘Locatie delen’ aan, dan weet de ander direct waar jouw kind zich bevindt.
Is Omegle geschikt voor kinderen?
Om Omegle te gebruiken moet je in principe 18 jaar of ouder zijn. Of 13 jaar met toestemming van je ouders. Maar er is geen actieve, betrouwbare controle op de leeftijd van gebruikers. Ook is er geen actief toezicht op welke content er via website gedeeld wordt. En zoals eerder gezegd: in een mum van tijd kun je geconfronteerd worden met zeer expliciete content. Omegle is dus, zoals de website zelf ook aangeeft, duidelijk niet bedoeld voor jonge kinderen.
Moet ik Omegle verbieden?
Je kunt er voor kiezen om de site te verbieden en te blokkeren op de telefoon van jouw kind. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Voor kinderen onder de 13 jaar zou ik zeker proberen te voorkomen dat ze op de site terecht komen.
Maar de site blokkeren en verbieden is niet genoeg, want juist alles wat verboden is wordt alleen maar interessanter en spannender. Het is dan ook niet ondenkbaar dat ze ergens anders toch op onderzoek uit gaan, bijvoorbeeld bij vriendjes waar de site niet geblokkeerd is.
Het is dus van groot belang dat je met je kind het gesprek aan gaat over waarom je deze site niet geschikt vindt. Leg uit dat ze er te jong voor zijn, dat er veel mensen zijn die over seks willen chatten en dat ze daardoor ongepast dingen kunnen zien of dat ze mensen tegenkomen die verkeerde bedoelingen hebben. Bespreek ook met kinderen dat er mensen zijn die de gesprekken filmen, dus dat ze op moeten passen met wat ze laten zien of doen. Zeg ook dat als ze online iets vervelends mee maken dat ze het je altijd kunnen vertellen en laten zien. Het is voor kinderen belangrijk om te weten dat ze altijd bij je terecht kunnen voor hulp. En gaat hun idool online via Omegle? Zorg dan dat je samen met je kind achter het scherm kruipt!
Zit jouw kind ook op TikTok? Lees dan hier ook mijn blog over TikTok